Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków to u mnie hit od lat. Danie jest o niebo lepsze od zwykłych placków
Placki ziemniaczane to tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się dużą popularnością zarówno w Polsce, jak i za granicą. Moja rodzina również za nim przepada. Tradycyjna receptura wymaga starcia surowych ziemniaków, co bywa czasochłonnym i pracochłonnym procesem, zwłaszcza jeżeli na posiłek oczekuje kilka osób. I przyznam szczerze nie przepadam za tą czynnością. Dla tych, którzy szukają szybszej i mniej męczącej alternatywy, podaję przepis na placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków. U mnie sprawdzają się rewelacyjnie.
Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków?
Tradycyjne placki ziemniaczane z surowych ziemniaków wymagają poświęceń. Tarcie warzyw często kończy się bolesnymi urazami, których można uniknąć, przygotowując masę z gotowanych ziemniaków. Świetnie sprawdzą się nie tylko ziemniaki, które zalegają w lodówce, ale także ziemniaki dopiero co ugotowane, przeciśnięte przez praskę (opcjonalnie ugniecione tłuczkiem) i ostudzone. Przepis uwzględnia również dodatki z tradycyjnych placków ziemniaczanych, czyli jajko, surową cebulę, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną.
Wskazówka: żeby podbić smak placków, możesz dodać do gotujących się ziemniaków 1-2 ząbki czosnku (obrane) oraz kilka gałązek koperku lub natki pietruszki.
Porada: jeżeli chcesz zrobić tradycyjne placki ziemniaczane, oszczędzając czas i energię na tarciu ziemniaków, to możesz w kilka chwil rozdrobnić ziemniaki malakserem lub skorzystać z wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której dodatkowo unikniesz odciskania ziemniaków przed dodaniem pozostałych składników.
Przepis: Placki ziemniaczane bez tarcia
Placki moną podać solo, ale też w wersji wytrawnej lub na słodko.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 269 w każdej porcji
Składniki
- 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
- 1 duże cebula
- 2 małe jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówUgotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Przygotowanie masy na plackiDo ziemniaczanego purée wbij jajka (możesz wcześniej roztrzepać jajka w małej miseczce, dzięki czemu łatwiej połączą się z ugotowanymi ziemniakami), cebulę oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj składniki na jednolitą masę, a następnie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Smażenie plackówRozgrzej olej na dużej patelni z grubym dnem. Za pomocą łyżki nakładaj porcje masy z gotowanych ziemniaków, formując okrągłe placki. Smaż placki na średnim ogniu z obu stron, aż ładnie się przyrumienią. Gotowe placki ziemniaczane odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wskazówka: możesz też upiec placki w piekarniku, co sprawi, że będą mniej kaloryczne.
Dodatki do placków z gotowanych ziemniaków
Eksperymentuję ze smakiem placków z gotowanych ziemniaków, dodając do masy np. podsmażoną cebulkę, pokruszony twaróg, ser żółty, podsmażony bekon oraz różne zioła (np. oregano, tymianek, rozmaryn) i przyprawy (np. kolendra, płatki chili, przyprawa do dań z ziemniaków), dzięki którym prosta potrawa nabiera charakteru.
Placki ziemniaczane w wersji podstawowej oraz z dodatkami doskonale smakują m.in. z kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem naturalnym, twarożkiem, wędzonym łososiem, sosem pieczarkowym, sosem pomidorowym, a także gulaszem. W wersji z mięsnymi dodatkami zawsze serwuję danie z surówką. Do gulaszu świetnie pasują różne surówki z pekinki. Polecam przepis na najlepszą z receptur na surówkę z samej kapusty pekińskiej. Jesteś pyszna i łatwo modyfikować jej smak.